vatsakipu

Närästys

Närästys on yleinen vaiva, jolla tarkoitetaan polttavaa tunnetta rintalastan takana ja/tai happaman nesteen nousua nieluun. Närästys voi johtua mm. ravinnosta ja elämäntavoista ja joistakin sairauksista. Raskauden aikana närästys on hyvin yleistä. Närästys yleistyy myös iän myötä. Tilapäistä närästystä voidaan hoitaa apteekista saatavilla itsehoitovalmisteilla, jotka neutraloivat mahahappoa tai vähentävät sen eritystä tai muodostumista. Mahahappoa neutraloivat valmisteet helpottavat närästysoireita nopeasti ja ne soveltuvat myös raskauden aikana käytettäviksi. Mahahapon eritykseen tai muodostumiseen vaikuttavat valmisteet eivät vaikuta yhtä nopeasti kuin neutraloivat valmisteet, mutta niiden vaikutus kestää pidempään.

Lääkehoidon lisäksi tulee kiinnittää huomiota elintapoihin. Kannattaa välttää syömästä suuria aterioita 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Rasvaiset ja voimakkaasti maustetut ruuat, runsas kahvinjuonti ja alkoholi lisäävät närästystaipumusta. Myös tupakointi ja ylipaino pahentavat närästystä.
Vuoteen kohottaminen pään puolelta voi helpottaa yöllistä närästystä. Pitkäaikainen tai usein toistuva närästys, sekä närästyksen lisäksi ilmenevät muunlaiset kivut vatsan ja rinnan alueella, laihtuminen, oksentelu ja nielemisvaivat tulee selvittää lääkärin luona.

Ummetus

Suolen toiminta vaihtelee yksilöllisesti, joten ummetus on vaikeasti määriteltävissä. Ummetuksesta puhutaan, kun suolen toiminta muuttuu, ulostamiskerrat harvenevat ja ulostaminen vaikeutuu. Ummetukseen voi liittyä lisäksi vatsakipuja, turvotusta ja ilmavaivoja. Ummetus on yleisempää naisilla kuin miehillä, ja se lisääntyy iän mukana.

Elämäntavoilla on ratkaiseva merkitys suolen toimintaan. Liikunta, runsas juominen, säännöllinen ruokailu sekä kuitupitoinen ravinto ylläpitävät suolen normaalia toimintaa. Eräät lääkkeet (esim. voimakkaiden kipulääkkeiden sisältämä kodeiini, kalsiumsalpaajat jne.) ja sairaudet voivat aiheuttaa ummetusta.

Ummetuksen itsehoidossa on tärkeätä hoitaa elämäntavat kuntoon: lisää kuitujen määrää ravinnossa. Runsaasti kuituja on kokojyvätuotteissa, kasviksissa ja marjoissa. Muista juoda riittävästi. Aikuisen tulisi jouda vähintään 1,5 l vettä päivässä ja muita nesteitä lisäksi. Liikunnalla on ummetusta ennaltaehkäisevä vaikutus.

Jos näistä keinoista ei ole apua, on apteekista saatavilla erityyppisiä valmisteita sekä tilapäisen, että pitkäaikaisen ummetuksen hoitoon. Tilapäisen ummetuksen hoitoon soveltuvat suolta stimuloivat suun kautta otettavat laksatiivit kuten bisakodyyli tai natriumpikosulfaatti. Vaikutus alkaa 6-12 tunnin kuluessa. Pienoisperäruiske tehoaa 5-15 minuutissa. Pitkäaikaiseen käyttöön soveltuvia valmisteita ovat ulostemassaa lisäävät kuituvalmisteet sekä suolen sisältöä pehmentävät laktuloosi- ja makrogolivalmisteet. Laktuloosivalmisteet sopivat myös lapsille ja raskaana oleville. Kysy apteekista neuvoa oikean valmisteen valitsemiseen.

Lääkäriin on syytä hakeutua jos ummetus on pitkäaikaista tai oireet ovat vaikeat, jos ummetukseen liittyy muita oireita kuten jatkuvaa väsymystä, kovia/ jatkuvia vatsakipuja tai ulosteissa on verta. Myös lapsen ja vanhuksen ummetusvaivat tulee hoitaa lääkärin neuvoin.

Ripuli

Ripulilla tarkoitetaan useita löysiä ulosteita vuorokauden aikana. Ripuliin saattaa liittyä myös vatsakipuja ja oksentelua. Useimmiten ripuli on tilapäistä ja kestää vain muutaman päivän. Yleensä äkillisen muutamassa päivässä ohimenevän ripulin aiheuttajia ovat bakteerit tai virukset, jotka tarttuvat käsien tai saastuneen veden tai ruoan välityksellä. Säännöllinen käsien pesu on tehokas keino ehkäistä ripulia.

Ripulin hoidossa on ensisijaista huolehtia neste- ja suolatasapainosta nauttimalla riittävästi nesteitä. Apteekissa on saatavilla veteen sekoitettavia juomajauheita, jotka sisältävät suoloja ja sokeria oikeassa suhteessa, jolloin nesteen imeytyminen suolistossa on tehokkainta. Nämä juomajauheet sopivat kaikenikäisille, ja korjaavat nestetasapainoa myös oksentelun yhteydessä. Maitohappobakteerivalmisteet voivat nopeuttaa paranemista. Myös maitohappobakteerivalmisteet sopivat kaiken ikäisille. Yli 12-vuotiaat voivat käyttää tarvittaessa suolta rauhoittavia loperamidivalmisteita. Pitkittynyt viikkoja kestänyt ripuli vaatii lääkärin hoitoa, samoin jos ripuliin liittyy kovia vatsakipuja, veriulosteita, kuumetta tai laihtumista. Myös pienet lapset ja vanhukset tulee viedä lääkäriin muita herkemmin kuivumisvaaran vuoksi.

Peräpukamat

Peräpukamat on kiusallinen, mutta yleinen vaiva. Ne voivat olla sisäisiä tai ulkoisia, jolloin ne sijaitsevat peräaukon ympärillä. Myös sisäiset pukamat voivat luiskahtaa peräaukosta ulos. Peräpukamien yleisin oire on kirkas verenvuoto, joka yleensä havaitaan wc-paperiin pyyhkiessä. Muita oireita voivat olla kipu, kutina ja kirvely peräaukon seudulla. Peräpukamat voivat olla myös oireettomat, jolloin niitä ei tarvitse hoitaa. Peräpukamille altistavat mm. ummetus ja liiallinen ponnistaminen ulostamisen aikana, istumatyö, ylipaino ja raskaus.

Ummetuksen ehkäisy ja hoito on tärkeintä peräpukamien hoidossa. Riittävä juominen ja kuitupitoinen ruokavalio sekä liikunta ylläpitävät normaalia suolen toimintaa. Myös hygienia on tärkeää: peräaukon seutu pestään 1-2 kertaa päivässä ja aina ulostamisen jälkeen, ja kuivataan. Peräpukamia voi hoitaa apteekista saatavilla lyhytaikaiseen- eli n. viikon mittaiseen käyttöön tarkoitetuilla voiteilla ja peräpuikoilla. Nämä lääkkeet rauhoittavat tulehdusta ja poistavat kipua. Jos vaiva jatkuu itsehoidosta huolimatta, tulee mennä lääkäriin. Lääkäriin tulisi hakeutua myös, kun verenvuoto peräaukosta havaitaan ensimmäisen kerran. Myös runsas verenvuoto ja tumma verenvuoto tai veriulosteet vaativat lääkärin arviota.