ihonhoito

Akne

Akne on hyvin yleinen ihovaiva nuorilla pojilla ja tytöillä: jopa yli 80% nuorista potee yleensä kasvojen, rintakehän ja selän alueen talirauhasten liikaerityksen aikaansaamaa näppylämuodostusta, finnien tulehdusta ja rasvoittuvaan ihoa. Akne on pojilla yleensä asteeltaan vaikeampaa. Aknen taustalla on lisääntyneen sukuhormoni (testosteroni) toiminnan aiheuttama ihon rasvaisuuden lisääntyminen. Aknen näppylät johtuvat aknessa iholla viihtyvän bakteerin toiminnoista.

Akne rosaceae

Ruusufinni eli akne rosaceae on eri ihosairaus kuin ns. finnitauti. Ruusufinni ilmaantuu vanhemmalla iällä aiheuttaen erityisesti kasvojen keskiosan- yleensä nenän alueen punoitusta ja korostuneisuutta. Ruusufinniä potevaa ihon tulee hoitaa aknen tavoin hellävaroen päivittäisellä puhdistuksella ja kevyin, geelivoitein kosteuttamalla. Ruusufinnin hoitoon tarvitaan antibioottivoide, jonka lääkäri määrää. Hyvällä hoidolla voidaan estää pysyvät ihomuutokset ja punoituksen voimistuminen ja ihotulehduksen leviäminen.

Hoito

Aknen hoitodon kulmakivet ovat: 1. säännöllinen puhdistus 2. kosteutus rasvattomalla, geelimäisellä kosteusvoiteella ja 3. hoitotuotteiden käyttö. Aknea ei voi pestä pois. Akne-ihoa tulee käsitellä hellästi ja huolehtia päivittäin em. hoidosta. Tule Tähtiapteekkiin hakemaan yksilölliset puhdistus-, kosteutus- ja hoitotuotteet ja hoito-ohjeet.

Mikäli akne ei osoita paranemisen merkkejä parin kuukauden huolellisen itsehoidon jälkeen, on syytä hakeutua lääkäriin. Aknea kannattaa hoitaa aktiivisesti heti iho-oireiden ilmaannuttua. Hoitamaton akne jättää arvet ihoon, joita on vaikea myöhemmällä iällä poistaa. Arpisilla kasvoilla voi olla nuoren itsetuntoa ja henkistä hyvinvointia vähentävä vaikutus Aknen hoitoon on nykysin käytössä useita lääkärin määräämiä lääkehoitoja. Hoitotulokset ovat rohkaisevia ja vaikeakin akne saadaan hallintaan.

Atopia

Atopia merkitsee ihon taipumusta kuivuuteen. Atooppisen ihon haaste on pitkä talvikausi maassamme. Kesällä atoopikon iho voi paremmin. Atopia on periytyvää ja viime vuosina on löydetty ihosta entsyymi, jonka vaikutuksesta iho haihduttaa kosteutta, mikä selittää atooppisen ihon kuivumistaipumuksen.

Hoito

Atooppisen ihonhoidon kulmakiviä ovat päivittäinen hygienia ja erityisesti oikein toteutettu ihon voitelu. Atooppinen iho huuhdellaan viileällä vedellä käyttäen tarpeen mukaan mietoa pesunestettä. Atoopikko voi saunoakin, kunhan muistaa ihon perusteellisen voitelun heti saunan jälkeen. Kuuma vesi ja liiallinen saunassa käynti kiihdyttävät ihon kuivumista liuottamalla ihon omia kosteuttavia aineita kuten karbamidia. Myös ihon hankaaminen kuivattaa atooppista ihoa.

Tule Tähtiapteekkiin keskustelemaan atooppisen ihosi hoidosta ja valitsemaan apteekin ammattilaisten avulla yksilölliset kosteus- ja hoitovoiteet ja atooppisen ihon hoitovihjeet kosteustasapainon hallintaan ihosi parhaaksi. Päivittäisellä, hyvällä atooppisen ihon perushoidolla on mahdollista välttää atopian pahenemisvaiheet. Atopian hoitoon voi turvallisesti käyttää itsehoidosta saatavaa 1%:sta hydrokortisonivoidetta. Mikäli tämä lääkevoide ei auta ja jos iho on raapimisen jäljiltä päässyt tulehtumaan eikä atopiaa ole saatu hallintaan, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Couperosa

Kuperoottinen iho merkitsee sitä, että herkän usein ohuen ja kuivuuteen taipuvaisenen ihon pintaan nousee ajan myötä pieniä hiusverisuonia, iho punoittaa erityisesti nenän, nenänpielien ja poskien alueella. Kuperoottista ihoa tulee hoitaa erityisen hellästi välttäen kylmiä ja kuumia olosuhteita. Iho tulee suojata näissä äärioloissa erityisellä suojavoiteella ja kylmissä oloissa viimalta kankaalla tai hupulla. Kuperoottisen ihon hoitovoiteet ovat vihertäviä poistaen punaisuutta vastaväriperiaattella. Värilliset voiteet sisältävät kuperoottista ihoa helliviä hoitoaineita. Mikäli itsehoitkeinoin ei ole itse tyytyväinen kuperoottisen ihon tilaan, kannattaa keskustella ihotautilääkärin kanssa muista hoitovaihtoehdoista kuperosan etenemisen hillitsemiseksi.