flunnsa

Flunssa/Influenssa

Helpotusta flunssaan

Tähtiapteekissa neuvomme yksilölliset ohjeet flunssasi hoitoon. Monilla itsehoitolääkkeillä on flunssan hoidossa oloa helpottavia vaikutuksia. Tärkeää on levätä ja juoda kuumia juomia. Pitkittyneen flunssan syyt ja hoito ovat lääkärin tehtäviä.

Kuinka flunssan ja influenssan oireet erotettavissa toisistaan?

Seuraavassa taulukossa on kuvattu flunssan ja influenssan toisistaan erottavat piirteet

Flunssan oireet

  • Alkaa vähitellen lisääntyvin oirein.
  • Kuume: lievä lämmännousu tyypillista, ei varsinaisesti kuumetta.
  • Kesto: flunssa kestää muutamasta päivästä viikkoihin.
  • Hoito: lääkitystä oireenmukaisesti, lepo ja kuuma juoma hyväksi.

Influenssan oireet

  • Alkaa nopeasti korkealla kuumeella, nivel- ja lihaskivut yleisiä.
  • Kuume: korkea kuume
  • Kesto: influenssan rajuin vaihe kestää yleensä noin viikon. Hyvin hoidettuna paraneminen vie pari viikkoa. Hyvä hoito on tärkeää jälkitautien ennaltehkäisyn kannalta. Influenssan jälkitauteja ovat aikuisella mm. poskiontelotulehdus ja keuhkokuume. Lapsilla yleisin jälkitauti on välikorvan tulehdus.
  • Hoito: influenssaviruksen lisääntymistä elimistössä hidastavan lääkkeen käyttö sekä oireenmukaiset lääkkeet, vuodelepo ja sairauslomaa riittävän pitkään.

Kuume, nuha ja yskä

Nämä ovat flunssan tyypillisiä oireita. Kuume ei ole vaaraksi muutoin terveen ihmisen elimistölle. Ikäihmisen ja pienten lasten kuumeen alentaminen voi olla tarpeen, jos kuumeilu häiritsee yöunta.
Parasetamoli sopii kuumelääkkeeksi kaiken ikäisille. Aivan pienten lasten kuumelääke voidaan antaa peräpuikkona. Suositus on siirtyä nestemäisen kuumelääkkeen käyttöön heti, kun lapsi osaa niellä. Samanaikaisesti voidaan lapselle antaa sekä parasetamolia että ibuprofeenia peräpuikkoina kovan kuumeen hoidoksi esim. influenssassa.

Nuha

Nuhasumutteet vähentävät vuotavan nenän eritteitä, helpottavat hengitystä lääkeaineen supistaessa nenän limakalvoja. Nuhasumutteita suositellaan käyettäväksi aikuisilla korkeintaan 7 vuorokautta yhtäjaksoisesti, lapsilla 5 vuorokautta. Jos oireet eivät helpota tässä ajassa, on syytä hakeutua lääkäriin.

Ns. sarvikuono hoidolla on nenäontelon hoitoon suotuisia vaikutuksia flunssassa. Myös merisuolaa sisältävät nenäsuihkeet ovat käteviä ja kohentavat potilaan oloa.

Yskä

Yskän ensioireet ovat kuivan, hakkaava ja ylempiä hengitysteitä ärsyttävät yskänpuuskat.
Hoidoksi voidaan käyttää ärsytysyskää lieventävää yskänlääkettä. Pakkauksessa manittu annos tulee ottaa ohjeen mukaan 3-4 kertaa päivässä. Vaikuttava lääkeaine kulkeutuu verenkierron kautta aivojen yskänkeskukseen hilliten yskänpuuskia. Vasta paljon myöhemmin hengitysteihin kehittyy limaa. Liman irroitusta helpottavat kuumat juomat. Tehokas liman irrottaja on asetyylikysteiini niminen lääkeaine, jota annostellaan poretabletteina kolme kertaa vuorokaudessa aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille.
Mikäli yskä ei helpota parissa viikossa tai nousee kuume, hakeudu lääkäriin.