aurinkotuotteet

Iho on tärkeä suojata auringon haitalliselta UV-säteilyltä. Jos säteilyä saadaan liikaa, iho palaa. Lievä palaminen ilmenee ihon punoituksena. Jos iho palaa pahasti, nousee iholle rakkuloita ja turvotusta. Ihon palaminen lisää selvästi ihosyövän riskiä. Lisäksi UV-säteily nopeuttaa ihon vanhenemista. Erityisen tärkeää on suojata lasten ja nuorten iho, sillä Iho ei unohda saamaansa UV-säteilyä, vaan säteilyn vaikutukset kertyvät ihon muistiin.

Useat lääkeaineet esim. doksisykliini ja bentoyyliperoksidi voivat aiheuttaa ihoreaktion auringon UV-säteilyn vaikutuksesta. Kysy apteekista lisää lääkkeesi mahdollisista yhteisvaikutuksista auringon kanssa.

Vinkkejä auringonottoon

  • Auringon UV-säteily on voimakkainta klo 11-15. Keksi muuta tekemistä tuolloin auringonoton sijaan.
  • Oikea vaatetus suojaa herkästi palavia alueita kuten olkapäitä, niskaa, käsivarsia ja kasvoja.
  • Aurinkosuojavoiteella voidaan täydentää vaatetuksen antamaa suojaa. Suojavoiteen valintaan vaikuttaa oma ihotyyppi ja UV-säteilyn voimakkuus. Kysy apteekista neuvot yksilöllisen aurinkosuojan valintaan.
  • Aurinkovoiteet sisältävät kahdenlaisia suoja-aineita: kemiallisia ja fysikaalisia. Kemialliset suoja-aineet imevät UV-säteilyä, ja fysikaaliset suoja-aineet (sinkki- ja titaanioksidit) heijastavat säteitä ihosta pois.
  • Aurinkovoiteen suojakertoimen tulee olla kotimaassa vähintään 20.
  • Aurinkosuojavoidetta levitetään iholle reilu kerros puoli tuntia ennen ulos menoa ja toinen kerros puoli tuntia auringossa olon jälkeen. Voidetta lisätään parin tunnin välein ja aina uimisen jälkeen.
  • Muista suojata herkästi palavat alueet kuten korvalehdet, nenänvarsi ja päälaki. Apteekista voit hankkia mukana pidettävän aurinkopuikon ja päälakeen suihkutettavan hiuksia rasvoittamattoman aurinkotuotteen.
  • Alle kaksivuotiaille lapsille ei suositella aurinkosuojavoiteita. Paras suoja on hattu ja oikeanlainen vaatetus.
  • Yli 2-vuotiaille suositellaan vain fysikaalisia suoja-aineita sisältäviä voiteita.
  • Kaikenikäisten kannattaa suojata silmät aurinkolaseilla.

Auringon polttama iho

Jos aurinko pääsee kuitenkin polttamaan ihosi, iho viilennetään ja puhdistetaan aurinkovoiteista suihkussa. Iholle sivellään kosteusvoidetta. Kortisonivoidetta voi tarvittaessa käyttää muutaman päivän ajan lievittämään ihon punoitusta ja kuumotusta. Myös dekspantenolia tai aloe veraa sisältävät voiteet rauhoittavat ihoa. Tulehduskipulääke (esim. Burana) lievittää palaneen ihon tulehdustilaa. Jos iho on palanut pahasti (nousee rakkuloita ja turvotusta) ja kärsit pahoinvoinnista ja kuumeilusta, ota yhteys lääkäriin. Aurinkoon voi mennä vasta, kun iho on täysin parantunut.