intiimi

Apua intiimivaivoihin

Kuivat limakalvot

Sukuelinten alueen limakalvojan kuivuus tuntuu epämiellyttävältä, vaikeuttaa yhdyntää ja provosoi ärsytys ja tulehdusoireille. Limakalvojen kuivuutta esiintyy monen ikäisillä: aivan nuorella hormonitoiminnan ja sukupuolielämän alkaessa, synnytyksen jälkeen ja vaihdevuosi-iässä sekä ikäihmisillä.
Tule keskustelemaan oireista ja valitaan sopiva limakalvoja kosteuttava tuote. Mietoa estrogeeenia (estrioli) sisältävät emätinpuikot ja -voiteet ovat turvallisia, paikallisesti vaikuttavia itsehoitolääkkeitä limakalvojen kuivuuteen ja myös virtsanpidätyskyvyn parantamiseen.

Emättimen hiivatulehdus

Lähes kaikki naiset saavat ainakin kerran elämässään emättimen hiivatulehduksen. Hiivatulehdus on emättimen ja ulkosynnyttimien tulehdus, joka johtuu Candida albicans -hiivan liikakasvusta. Hiivatulehduksen oireita ovat voimakas kutina ja kirvely ulkosynnyttimissä sekä kokkareinen, vaalea, tuoksuton vuoto. Bakteeritulehduksessa vuoto on usein pahanhajuista ja väriltään kellertävää tai harmahtavaa. Hiivatulehdukselle altistavia tekijöitä ovat mm. ehkäisytablettien käyttö, diabetes, hengittämättömät alusvaatteet, raskaus sekä antibioottien ja kortisonin käyttö. Monella hiivatulehdus puhkeaa antibioottikuurin jälkeen.

Hiivatulehdusta voidaan hoitaa itsehoitovalmisteilla, jos nainen on aikaisemmin sairastanut hiivatulehduksen ja tunnistaa oireet. Koska on muitakin gynekologisia sairauksia, joihin itselääkintä ei sovi, kannattaa apteekista aina varmistaa, voiko vaivaa hoitaa itsehoitovalmisteilla. Ensimmäinen hiivatulehdus on hyvä varmistaa lääkärillä. Lääkäriin on hakeuduttava myös, jos oireisiin liittyy muita oireita kuten alavatsakipuja tai virtsaamisvaikeuksia. Myös nuorten, vanhusten ja raskaana olevien on syytä keskustella hoidosta lääkärin kanssa.

Hiivatulehduksen itsehoidossa voidaan käyttää paikallishoitovalmisteita: emätinpuikkoja ja/tai voiteita. Emätinpuikkojen ja voiteen yhdistelmää kannattaa käyttää, kun ulkosynnyttimissä on voimakasta kutinaa. Kutina helpottaa jo päivällä ulkosynnyttimiin siveltävällä voiteella, yöksi laitetaan emätintabletti. Lääkehoidon lisäksi kannattaa käyttää hengittäviä alusasuja ja käyttää intiimipesuun lievästi hapanta pesunestettä tai pelkkää vettä. Jos oireet eivät helpotu itsehoidosta huolimatta tai hiivatulehdus uusiutuu, tulee hakeutua lääkäriin.

Jälkiehkäisy

Jälkiehkäisy ei ole varsinainen raskaudenehkäisymenetelmä, vaan varamenetelmä, jota käytetään varsinaisen ehkäisyn epäonnistuttua tai suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Jälkiehkäisyvalmisteella ei saa korvata säännöllistä raskaudenehkäisyä. Jälkiehkäisytabletin (Norlevo®) voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Valmiste on tarkoitettu yli 15-vuotiaille. Jälkiehkäisytabletti tulee ottaa mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen, mieluiten 12 tunnin kuluessa, mutta viimeistään 72 tunnin kuluessa. Valmisteen teho on parempi, mitä nopeammin sen ottaa. Jälkiehkäisyvalmiste ei keskeytä jo alkanutta raskautta.

Jälkiehkäisyvalmisteen ostaminen apteekista edellyttää aina farmaseuttista neuvontaa, jolla varmistetaan mm. mahdolliset yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa. Jos kyseessä on alle 15-vuotias henkilö tai suojaamattomasta yhdynnästä on kulunut yli 72 tuntia, on jälkiehkäisystä keskusteltava lääkärin kanssa.