allergia

Apua allergiaan

Allergian aiheuttajia

Allergiaoireita voi ilmaantua jo hyvin varhain keväällä, vaikka lunta olisi vielä maassa. Suomeen saapuu tuulien mukana kaukokantaumina mm. Baltian maista pähkinäpensaan siitepölyä.

Allergisen nuhan aiheuttajia ovat pääasiassa tuulipölytteisten kasvien kuten lepän, koivun, heinien ja pujon siitepölyt, Myös eläinkarva ja -hilse, huonepöly (pölypunkki), home- ja hiivasienet voivat aiheuttaa allergista nuhaa.

Oireet

Allergisen nuhan tavallisimmat oireet ovat: vetinen nuha, puuskittaiset aivastukset ja tukkoisuus, sekä nenän ja myös korvien kutina. Usein nenäoireisiin liittyy silmien punoitus ja vetistäminen sekä silmien kutina. Yleensä allergiaoireet ilmenevät molemmin puoleisina, eli kumpikin sierain ja silmä oireilevat.

Allergisen nuhan ja flunssanuhan erottaminen toisistaan voi olla vaikeaa, sillä oireet ovat samankaltaiset. Allergisuus aiheuttaa sairauden tunnetta. Flunssanuhassa lima on kuitenkin usein paksumpaa, eikä siihen liity yleensä nenän kutinaa. Flunssaan liittyy myös yleensä kuumetta ja lihaskipuja.

Hoito

Allergista nuhaa hoidetaan välttämällä oireita aiheuttavaa allergeenia: vähennetään tuulettamista, pyykin kuivaamista ulkona ja rajoittamalla ulkoilua siitepölyaikana. Sateen jälkeen ilmassa on vähiten siitepölyjä. Apteekin itsehoidosta saatavilla allergialääkkeillä voidaan helpottaa oireita.

Allergisen nuhan peruslääkkeitä ovat antihistamiinit. Vaikuttavia lääkeaineita on useita: ne vähentävät liman eritystä, nenän kutinaa ja aivastuksia sekä helpottavat silmäoireita. Nenän tukkoisuuteen antihistamiinit tehoavat heikommin. Mikäli antihistamiini ei yksin helpota oireita riittävästi, voidaan lisäksi käyttää paikallisesti nenään suihkutettavia kortisoni- tai kromoglikaattisuihkeita. Allergiaoireita helpottavia silmätippoja on niin ikään useita. Jos allergiaoireet ovat vaikeat, eikä itsehoito tunnu tepsivän, kannattaa hakeutua lääkäriin. Myös lasten ja raskaan olevien allergiset oireet tulee hoidattaa lääkärin luona.